Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikka - mitä se on?

 

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jonka raaka-aineet ovat mahdollisimman luonnollista alkuperää. Myös raaka-aineiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Luonnonkosmetiikka noudattaa eettisiä ja ympäristöystävällisiä periaatteita. Kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä. Geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Eettiset ja ympäristöystävälliset periaatteet pätevät aina tuotteen valmistuksesta sen hävittämiseen.

Aito luonnonkosmetiikka täyttää sertifioinnin kriteerit, vaikka tuotemerkillä ei olisikaan varsinaista sertifiointia. Luonnonkosmetiikan sertifikaatit auttavat kuitenkin tunnistamaan luonnonkosmetiikan helposti. Sertifikaatit valvovat, että tuote täyttää luonnonkosmetiikan kriteerit eli raaka-aineet sekä eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden.

Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ovat muun muassa

Jos tuotteella on luonnonkosmetiikan sertifiointi, sertifiointitaho valvoo kriteerien noudattamista. Muutoin valvonta perustuu valmistajan omavalvontaan. Kaikki aidon luonnonkosmetiikan kriteerit täyttävät tuotteet eivät siis aina ole sertifioituja, vaikka ne täyttäisivätkin kaikki sertifiointikriteerit.

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa käytetään luonnollisia ainesosia sekä pyritään käyttämään luomulaatuisia raaka-aineita aina mahdollisuuksien mukaan. Luonnonkosmetiikan ainesosien tulee olla myös mahdollisimman vähän prosessoituja. Kuluttajan näkökulmasta kannattaa kuitenkin huomioida, ettei kaikkia välttämättömiä pystytä valmistamaan luomulaatuisina, vaikka ne olisivatkin täysin luonnollisia. Tällöin luonnonkosmetiikan tuotteen luonnonmukaisuuden kokonaispitoisuus saattaa vaikuttaa pieneltä. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen ainesosa kuin vesi, joka on tärkeä osa kosmetiikan valmistusta, voi vaikuttaa ratkaisevasti tuotteen luomupitoisuuteen.

Riippuu valmistajasta ja mahdollisesta sertifiointitahosta, lasketaanko tuotteen sisältämä vesi mukaan, kun ilmoitetaan raaka-aineiden luomupitoisuus. Eri sertifiointitahot laskevat tuotteen luomupitoisuuden siis hieman eri tavalla. Joissain sertifioinneissa vesi lasketaan mukaan tuotteen luomupitoisuutta mitattaessa ja joissain taas ei. Jos vesi lasketaan mukaan, on tuotteen luomupitoisuus prosentuaalisesti pienempi kuin jos vesi jätetään laskematta kokonaan.

Luonnonkosmetiikan sertifiointeja yhdistää kuitenkin poikkeuksetta se, että ostaessaan sertifioidun tuotteen, voi olla varma siitä, että tuote on aitoa luonnonkosmetiikkaa.

 

luonnonkosmetiikka-norris.1

 

Miten selvitän, mikä on luonnonkosmetiikkaa ja mikä ei ole?

Helpoiten asiaan saa vastauksen kosmetiikan ammattilaiselta, joka työskentelee tuotteita myyvässä kivijalkamyymälässä, tai ottamalla yhteyttä kosmetiikkaa myyvään verkkokauppaan. Sertifioitujen tuotteiden kyljessä on merkki sertifioinnista, mutta kuten mainittu: kaikki luonnonkosmetiikka ei ole sertifioinnin alla.

Norris.fi on kosmetiikan maahantuoja ja kosmetiikan verkkokauppa, joka myy muun muassa sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Valikoimastamme löytyy myös sertifiointikriteerit täyttävää luonnonkosmetiikkaa, kuten Treets Traditions ja Urban Veda. Brändit ovat täysin luotettavia luonnonkosmetiikan valmistajia, vaikka ne eivät ole ostaneet sertifiointia itselleen. Tuotteen raaka-aineet siis kertovat tuotteen olevan luonnollinen.

Aito luonnonkosmetiikka on siis sertifioitua kosmetiikkaa. Sertifioija eli tuotteen valmistajista riippumaton taho tarkastaa tuotteet valmistusaineiden ja -menetelmien osalta. Kriteerit täyttävät tuotteet saavat käyttää sertifioijan myöntämää logoa tuotteissaan. Sertifikaatit ottavat kantaa paitsi raaka-aineisiin myös niiden käsittelyyn, tuotteiden valmistusmenetelmiin, tuotantolaitoksiin, valmistuksen ekologisuuteen ja pakkausten kierrätettävyyteen.

Eläinkokeet ovat kiellettyjä. Kaikkien tuotteiden tulee olla turvallisia käyttää ja tämä varmistetaan testaamalla tuotteet vapaaehtoisilla. Dermatologiset testit tehdään lääkärien valvonnassa.

 

Mitä luonnonkosmetiikka sisältää?

Luonnonkosmetiikka valmistetaan käyttäen mahdollisimman paljon luonnollisia ja luonnonmukaisia ainesosia. Luonnonkosmetiikka voi sisältää luonnollisia kasviöljyjä ja -vahoja, kasviuutteita, eteerisiä öljyjä, jauhettuja superfoodeja, mineraaleja, savea, levää, suolaa ja sokeria. Lisäksi luonnonkosmetiikka voi sisältää eläinperäisiä ainesosia, kuten mehiläisvaha, lanoliini, hunaja tai maito. Näin ollen kaikki luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti vegaaneille sopivaa.

Norris.fi:n valikoimaan kuuluvan vegaanisen kosmetiikan löydät osiosta Vegaaninen kosmetiikka.

 

Mitä luonnonkosmetiikka ei sisällä?

Luonnonkosmetiikka saattaa sisältää pienen määrän synteettisiä raaka-aineita, jos se on esimerkiksi tuotteen säilyvyyden kannalta välttämätöntä. Sallitut synteettiset raaka-aineet ovat mietoja elintarviketeollisuudessa käytettäviä raaka-aineita. Korkein sallittu synteettisten aineiden määrä on yleensä maksimissaan 5 % raaka-aineista.

Jokainen sertifioija määrittelee sallitut säilöntäaineet. Monet yleisesti kosmetiikassa käytetyt säilöntäaineet ovat kiellettyjä kaikissa luonnonkosmetiikan sertifiointijärjestelmissä. Säilyvyyttä parannetaan myös pakkausteknisin keinoin. Säteilyttäminen on kiellettyä kaikissa vaiheissa.

 

Luonnonkosmetiikassa ei ole synteettisiä säilöntäaineita, hajusteita tai väriaineita.

 

Luonnonkosmetiikassa kiellettyjen raaka-aineiden lista on pitkä, koska useimpien synteettisten raaka-aineiden kohdalla ei tiedetä, miten ne vaikuttavat terveyteemme. Suomessa luonnonkosmetiikan kriteereitä on määrittänyt Pro Luonnonkosmetiikka ry. Yhdistyksen mukaan luonnonkosmetiikka ei saa sisältää seuraavia raaka-aineita:

  • Synteettisiä hajusteita, väriaineita tai rasvoja

  • Synteettisiä säilöntäaineita, kuten parabeenit, 2-bromo-2nitropropane-1,3-diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo Glutaronitrile

  • Maaöljyperäisiä raaka-aineita, kuten Paraffinum Liquidum, Petrolatum

  • PEG- ja PPG-yhdisteitä

  • Alkyylisulfaatteja, kuten Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate

  • Synteettisiä antioksidantteja, kuten BHT, BHA

  • Synteettisiä UV-filttereitä, kuten Benzophenone-yhdisteet, Ethylhexyl Methoxycinnamate, PABA

  • Eläinkollageenit ja eläinperäiset raaka-aineet, joiden vuoksi eläin on jouduttu tappamaan tai eläimelle on muulla tavalla aiheutettu kärsimystä

  • Ftalaatit

(Lähde: Pro Luonnonkosmetiikka ry)

Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Lisäksi kiellettyjä ovat silikonit sekä mineraaliöljyt, kuten parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, kuten ihra, tali tai eläin kollageenit eivät ole sallittuja. Mehiläisvaha ja lanoliini eli villarasva ovat sallittuja. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa.

 

Mitä on luonnonkosmetiikka? Mitä on luomukosmetiikka?

Luomukosmetiikka ja luonnonkosmetiikka eivät ole synonyymyjä keskenään. Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikkaa, joka on luonnollista alkuperää. Luomukosmetiikan ainesosat puolestaan ovat tuotettuja luomuviljelemällä.

Luonnonkosmetiikka voi olla luomukosmetiikkaa, mutta tuotteen luonnonmukaisuus ei takaa sen olevan luomua. Luonnonkosmetiikka ei siis automaattisesti ole luomua ja mikäli luomukosmetiikassa käytetään jotain luonnonkosmetiikassa kiellettyä ainetta, se ei voi olla luonnonkosmetiikkaa.

Green People -tuotesarjan shampoot ja hoitoaineet, deodorantit, voiteet ja naamiot ovat aina luonnonkosmetiikkaa ja luomukosmetiikkaa.

 

luonnonkosmetiikka-green-people-deodorantti

 

Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Vegaaninen kosmetiikka tarkoittaa kosmetiikan tuotteita, jotka eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Eläinperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi mehiläisvaha, hunaja tai villarasvaa.

Vegaaninen kosmetiikka ei ole sama asia kuin luonnonkosmetiikka ja siinä saa käyttää synteettisiä raaka-aineita. Usein vegaanisessa kosmetiikassa on niiden vegaaniutta osoittava merkki tai se on ilmaistu sanallisesti: ei sisällä eläinperäisiä raaka-aineita tai sopii vegaaneille. Tuotteiden vegaanisuuden merkitseminen on kuitenkin vapaaehtoista. Markkinoilla on siis paljon tuotteita, jotka sopivat vegaaneille, vaikka sitä ei tuotteessa erikseen mainita.

Valikoimastamme esimerkiksi Ecooking on Multibalm ja Lipbalm -tuotteita lukuunottamatta täysin vegaaninen kosmetiikkasarja.

 

Miksi käyttäisin luonnonkosmetiikkaa?

Ihmisillä on sosiaalinen ja terveydellinen tarve peseytyä sekä luontainen halu kohentaa ulkonäköään. Näiden tarpeiden toteuttamiseksi ihminen on kehittänyt käyttöönsä tuotteita, joita voidaan valmistaa nopeasti ja tehokkaasti. Näiden tuotteiden valmistuksen ja käytön aiheuttamat ympäristövaikutukset voivat olla huomattavan negatiiviset. Lisäksi käyttö voi muodostaa riskin kuluttajan hyvinvoinnille. Luonnonkosmetiikan käyttäminen on sekä ihmisen että ympäristön hyvinvointia edistävä teko.

Luonnonkosmetiikka on aina ekologisin valinta. Sen valmistus tapahtuu ympäristöystävällisesti ja mahdollisimman vähän luontoa kuormittaen. Käyttämällä luonnonkosmetiikkaan tuet kestävää kehitystä. Luonnonkosmetiikkaa ei testata eläimillä, ei lopputuotetta tai raaka-aineita. Muutamat sallitut eläinperäiset raaka-aineet, kuten mehiläisvaha, tuotetaan eläimiä kunnioittaen ja vahingoittamatta.

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit itsessään kieltävät eläinkokeet, joten harva luonnonkosmetiikan brändi kuuluu näiden lisäksi Animalian eläinkokeettomuuslistalle. Brändit kokevat turhaksi tai eivät halua maksaa erikseen Animalian listasta, koska sertifikaatti ja luonnonkosmetiikan kriteerit itsessään kieltävät eläinkokeet.

 

Luonnonkosmetiikassa eläinkokeet ovat aina kiellettyjä.

 

Moni on valinnut luonnonkosmetiikan myös muista kuin eettisistä tai ekologisista syistä. Luonnonkosmetiikan tuotteet ovat yksinkertaisesti tehokkaita. Olennaisin tekijä tehokkuuden saralla on voidepohja.

Luonnonkosmetiikan voidepohja valmistetaan veden lisäksi tai sen sijaan ainoastaan kasviperäisistä ainesosista, kuten kylmäpuristetut kasviöljyt ja -vahat, kukkaisvesi ja kasviglyseriini. Ihon ja kasvien samankaltaisen solurakenteen ansiosta ihon on erittäin helppo hyödyntää kasvien aktiiviaineita.

Päinvastoin tavanomaisen kosmetiikan voidepohja koostuu usein synteettisistä öljyistä ja maaöljyjohdannaisista, jotka eivät välttämättä tee iholle pahaa, mutta eivät myöskään ravitse sitä. Luonnonkosmetiikka on ihollesi mahdollisimman tehokas.

Luonnonkosmetiikan käyttäjä välttyy altistumasta suurelle joukolle synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisia terveysvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tiedetä. Vaikka iho olisikin niin hyvässä kunnossa, että se pystyisi estämään kemikaalien pääsyn elimistöön, suun ja hengitysteiden kautta esimerkiksi hammastahnojen, suuvesien, huulipunien ja -rasvojen sekä aerosolien komponentit voivat päästä kehoon. Riskit pienenevät, kun käytetään tuotteita, joiden raaka-aineet ovat luonnollisia ja usein jopa osa tavallista ruokavaliota.

Luonnossa toimivat ainesosat toimivat monien eri ainesosien yhteisvaikutuksesta. Siksi onkin hyvä pitää raaka-aineet mahdollisimman luontaisessa muodossa.

 

luonnonkosmetiikka-norris-2

 

Sopiiko luonnonkosmetiikka myös lapsille tai raskaana oleville?

Luonnonkosmetiikkaa voivat käyttää myös lapset sekä raskaana olevat.

Luonnonkosmetiikan turvallisuus varmistetaan tarkoin valvotuissa turvallisuustesteissä. Luonnonkosmetiikan valmistusta säätelevätkin täysin samat lait kuin minkä tahansa kosmetiikan valmistusta. Tuotetta ei siis voida saattaa myyntiin ennen kuin asiaankuuluvat turvallisuustestit on tehty. Kaikki Suomessa myytävä luonnonkosmetiikka on siis turvallista.

Luonnonkosmetiikka on turvallisin vaihtoehto lapselle tai odottavalle äidille. Esimerkiksi pienen vauvan iho on hyvin ohut ja herkkä, eikä vauvan iholle pitäisi lähtökohtaisesti laittaa mitään. Ihon aineenvaihdunta ei ole kehittynyt samalla tavoin kuin aikuisen iho. Jos vauvan iho esimerkiksi kuivuu tat ärtyy, kannattaa suosia herkän ihon luonnonkosmetiikkaa. Se ravitsee ja hoitaa vauvan tai lapsen ihoa ja antaa ihon hengittää. Näin ihon omat suojamekanismit kehittyvät parhaiten.

Raskaana oleva voi hyvin käyttää luonnonkosmetiikkaa, joka ei sisällä mitään sikiölle haitallisia raaka-aineita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi muovijohdannaiset, parabeenit ja mineraaliöljyt. Eteeristen öljyjen käyttöä ei suositella odottaville äideille sellaisenaan. Luonnonkosmetiikka sisältää kuitenkin niin vähän säilöntä- ja tuoksuaineena käytettäviä eteerisiä öljyjä, joten siitä ei ole haittaa raskaana oleville tai sikiölle.

Voit luottaa siihen, että valikoimamme luonnonkosmetiikka on kestävää ja turvallista.

Luonnonkosmetiikka | Vegaaninen kosmetiikka

Tilaamalla uutiskirjeemme, saat -10 % ALENNUSKOODIN!

Tilaa uutiskirje